20 Şubat 2008 Çarşamba

Yeni 70-20-10 modeli

Çalışma ve iş hayatında Yeni 70-20-10 modeli nedir?

İşverenlere, insan kaynakları müdürlerine ve işçilere örnek bir model önerisi: Google mesai saatleri içerisinde çalışma prensibi olarak 70-20-10 kuralını benimsiyor. Çalışanlar zamanının %70’ni yaptığı işle, %20’sini işine etki edebilecek ama ilgisi olmayan bir işle ve %10’nunu ise tamamen farklı bir konu ile ilgilenerek geçiriyor. Bu da onun üretken olmasını, yaptığı çalışmanın verimli olmasını sağlıyor.Bugün için tüm işverenler, işçilerinden tam performans beklemekte iken ve işçilerin tüm performanslarını işlerine vermelerini beklerken ve hatta iş mahkemeleri işyerinde internette, msn'de vs. gezenlerin iş akitlere aykırı davrandığını düşünmekteyken 70-20-10 modelini uygulayan Google modeli bence bir ekol yaratıyor.

Aslında bir insanın ilgilendiği konuya en fazla 20 dakika odaklanabileceği bilimsel gerçeği düşünüldüğünde 70-20-10 modeli son derece mantıklı ve bilimsel bir formül. Çalışan bir insan işine maksimum 20 dakika kesintisiz konsantre olabildiğine göre bundan sonraki dakikalarda dikkati dağılıyor. Sonraki 10-20 dakikada beynini boşaltabilse yeniden aynı verimle bir 20 dakika daha dikkatini yoğunlaştırabilir. Boşa geçmiş bir %30 değil, tam tersine verimli bir %70 hedeflendiğinde başarı kendiliğinden geliyor.

Bu nedenle işverenlerin işçilerine, elemanlarına msn ve internet konularında baskıcı davranmamaları gerektiği, abartılı olmamak üzere zamanlarının bir kısmını işinde yardımcı kaynakları araştırması, bir kısmını da tamamen iş ile alakasız konularla ilgilenerek zihinlerini boşaltmalarını ve beyinsel olarak relax halde yeniden işe yönelmelerine izin vermeleri gerekiyor.

Sonuç olarak 70-20-10 formülüne göre 8 saatlik (480 dakika) mesaisi olan bir işçi 336 dk iş, 96 dk işe etki edebilecek eylem, 48 dakika ise tamamen farklı konular yani boş zaman geçirgeçi olarak hesaplandığında, 336 dk yani 6 saat 36 dakikalık bir full performans, bunu denemeye değer.70-20-10 modeli uygulamasını geliştirerek bunu ders çalışan öğrencilere de uygulamak pekala mümkün. Bir öğrenci okuldan artan zamanının %70 ni sadece ders çalışmaya, geri kalan %30'unu tamamen farklı konulara harcasa başarı kendiliğinden gelecektir. Önemli olan o %70'in teminidir. Bu açıdan dahi bakıldığında 70-20-10 formülü verimli çalışmanın anahtarı olup, katı kurallar koymaya çalışan içverenler, patronlar, insan kaynakları müdürleri ve ilgililerin bunu önemle dikkate almalarını öneririz.

1 Yorum:

atomsistem said...

Merhaba bu tür projeler gerçekten çok güzel umarımprojeniz beklenen ilgiyi görür

Web Tasarım Firma Sitesi site satın al

Internet Siteleri ve Teknoloji haberleri SABAH

TurkTekno.Net

En yaratıcı ve en iyi web sitelerini kimler yapıyor?