20 Şubat 2008 Çarşamba

Teknokentler

Türkiye'nin geleceği enerji sektörüne ve yapmamız gereken Teknokentlerde :

Ülkemizde bir enerji darboğazı yaşandığı tüm bilim adamları ve yetkilerce doğrulanmakta. Enerji olarak dışa bağımlı bir hale gelmiş durumdayız. Filhakika doğal gazı Rusya ve Iran'dan almak zorundayız. Akarsularımız, daha doğrusu barajlarımız yetersiz, Nükleer enerji konusunda ise çok geç kalmış durumdayız.

Peki artık Nükleer santraller kurmak için çalışmalı mıyız?
HAYIR. Nükleer santraller artık çağın gerisinde kaldı. Hem maliyet, hem yarattığı çevre kirliliği, insan hayvan ve bitki örtüsüne verdiği zararların telafisinin mümkün olmadığı ortada. Üstelik gelişmiş ülkeler dahi nükleer enerji santrallerini kabul etmemekte ve tasfiye etmekedirler. Bu nedenlerle Türkiye'de yeni nükleer santraller yapmak geçmiş teknolojiyi almak, onunla boşa zaman ve para kaybetmekten başka bir işe yaramayacaktır. Üstelik yarar x zarar parametrelerine bakıldığında her açıdan zararlı olduğunu söylemek mümkündür.

Peki ne yapmalıyız?
Derhal Teknokentler oluşturup, özellikle Tübitak'ın da çeşitli projeleri üstünde çalıştığı ileri enerji teknolojileri hakkında çalışmalar, projeler ve alt yapı sistemlerini kurmalıyız. Japonya'nın başarısının altında TEKNOKENT uygulamasının olduğu asla unutulmamalıdır. Bilime verilen değeri gösterir teknokentler.

Peki ileri enerji teknolojileri nedir ve bunlar nelerdir?
Tübitak tarafından yürütülen ileri enerji teknoloji projeleri :


  • YAKIT PİLİ TEKNOLOJİLERİ

  • HİDROJEN TEKNOLOJİLERİ

  • YAKIT TEKNOLOJİLERİ

  • YAKMA, GAZLAŞTIRMA VE GAZ TEMİZLEME TEKNOLOJİLERİ

Tubitak enerji enstitüsü tarafından şu anda yürütülen projeler:

Ergimiş Karbonatlı Yakıt Pili Gemi Elektrik Üretim Sistemleri

The Birth of A European Distributed Energy Partnership That Will Help The Large-Scale Implementation of Distributed Energy Resources in Europe

NATURALHY Preparing for the hydrogen economy by using the existing natural gas system as a catalyst

Doğrudan Sodyum Borhidrürlü Yakıt Pili Üretimi ve Entegrasyonu

DPT-Elektrikli Araç Teknolojilerinin Geliştirilmesi ve Pilot Uygulamalar

DPT-PEM Yakıt Pilli Güç Üretim Kaynağının Geliştirilerek Evsel Uygulamalarda Kullanımı

DPT-İleri Batarya Üretim Teknolojisinin Geliştirilmesi

DPT-Kömür ve Biyokütle Karışımlarının Gazlaştırılması, Gazın Temizlenmesi ve Enerji Üretim Sistemlerine Entegrasyonu

DPT-Hidrojen Üretim/Dönüşüm ve Depolama Teknolojilerinin Geliştirilmesi

Improving of the S&T research capacity of TUBITAK MRC IE in the fields of hydrogen technologies

Improving of the S&T research capacity of TUBITAK MRC Institute of Energy in the Fields of Integrated Biomass Gasification with Power Technologies

Milli PAP (ROV) Cihazı Geliştirilmesi

TARAL-Termik Santral Atık Isı Değerlendirme

TARAL-Yakıt Pilli Mikro Kojenerasyon Sistemi

AB-Cost Assessment Sustainable Energy Systems (CASES)

AB-Molten-Carbonate Fuel Cells For Water Borne Applications (MC-WAP)

TARAL- Biyokütle ve Biyokütle/Kömür Karışımlarını Dolaşımlı Akışkan Yatakta Yakma Teknolojisinin Geliştirilmesi

AB-Integrated European Network For Biomass Co-Firing

HIBRID Elektrikli Araç İçin Batarya Modülü Geliştirilmesi

Polimer Elektrolit Membranlı Yakıt Pili Modelleme, Membran ve Bipolar Plaka Üretimi

Ulaştırma Sektöründe Sera Gazı Azaltımı

AB-TERMISOL New low-emissivity, and long-lasting paints for cost-effective solar collectors

Akaryakıtlar İçin Ulusal Marker Sistemi -2

Elektrik Sürüş Sistemi Tasarım ve Prototip Üretimi

FORD OTOSAN Hibrid Hafif Ticari Araç Prototipi Geliştirilmesi – 2

Tamamlanan Projeler :
Yeni Yarıiletken Anahtar Teknolojisine Dayanan Deniz Elektrik Dağıtım Sistemi, MSB-ARGE (2002-2005)
Ağ Sistemleri İçin Yarı-İletken Anahtarlama, MSB-ARGE (1999-2002)
Sualtı Telefonu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (2002)
ELİT-2 Elektrikli Hibrid Elektrikli Taşıt, TOFAŞ (2004)
Bomba İmha Robotu, Emniyet Genel Müdürlüğü (2004)
FNSS Elektrikli Muharebe Aracı, FNSS (2003-2004)
OSD Teknoloji Tarama Programı, OSD (2003-2004)
ELİT-1 Elektrikli Hibrid Elektrikli Taşıt, TOFAŞ (2002-2003)
Temiz Enerji Üretimine Yönelik Yakıt Pili Teknolojilerinin Geliştirilmesi, (Ford, Arçelik, Tofaş, TTGV) (2003-2004)
CEPA RTP 16.08 “Diesel Fuel Processing For Fuel Cells”, MSB-ARGE (2001-2004)
Denizaltılardaki hidrojen yakma cihazları için test sistemi projesi, Deniz K.K.lığı (2001)

Yazıma destek olması amacıyla sayın Hulki Cevizoğlu'nun programı olan Ceviz Kabuğu'ndan bazı notlar aşağıdadır :

İki Türk''ten dünyaya meydan okuyan iki buluş
"Bire Dört Veren Enerji" ve "Uçakları Görünmez Yapan Boya!" Prof.Dr. Abdullah Çoban: "Bu madde su ısıtma ve termik santrallerde kullanılabilecek dünyaya meydan okuyan buluştur" Fizik Mühendisi Şükran Can: "Üzerine sürüldüğünde uçakları radarın, havaalanından geçerken x-ray cihazının metali algılayamadığı bir boya bulduk." Usta gazeteci Hulki Cevizoğlu''nun Ceviz Kabuğu programında, dünyaya meydan okuyan iki müthiş buluş yapıldığı açıklandı.İki Türk''ün çalışmaları sonucunda bulunan bir madde ile, dörtte bir oranında tasarruf sağlanarak enerji elde ediliyor.Diğer madde ile metaller boyandığında dedektör ya da radarlardan gizleme sağlanıyor.
Ceviz Kabuğu''na katılan Erciyes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr.Abdullah Çoban, "Bir birim enerji vererek dört kat enerji alacak bir madde yaptıklarını" açıkladı ve "Bu madde su ısıtma ve termik santrallerde kullanılabilecek dünyaya meydan okuyan buluştur" dedi.12 yaşından bu yana lazerler üzerinde bilimsel olarak çalışan Fizik Mühendisi Şükran Can ise, "Üzerine sürüldüğünde uçakları radarın, havaalanından geçerken x-ray cihazının metali algılayamadığı bir boya bulduklarını" açıkladı ve "Bu boya uçaklara sürülünce radarlarda görünmez oluyor" dedi.
Bire dört veren enerji Cevizoğlu''nun, Prof.Dr.Çoban''a "Bunun neden dünyayı sarsacak bir buluş olduğunu söylüyorsunuz?" diye sorması üzerine Çoban, "Çünkü yüzde yarım fazla tasarruf sağlasak, o bile çok büyük bir rakamdır" dedi.
Prof.Dr.Çoban, "Nükleer enerji atomun çekirdeğini parçalanmasından meydana geliyor.Bizim yaptığımız çalışma, bu enerji sahalarındaki yani futbol sahası gibi geniş alanlardaki moleküller arasındaki enerjileri dışarıya çıkarmak çalışmanın temel mantığı bu. Atomun çekirdeğini düşündüğünüzde etrafında yörüngeler var. Biz çekirdeğin dışındaki enerjiyi kullanmaya çalışıyoruz " diye konuştu.
Şükran Can ise, "maddenin yapılanmasında farklı enerji paketleri olduğunu" söyleyerek, "Madde içerisinde elektron alışverişlerinde bir tanesini içinden söküp attık.Onu tamamıyla dengesiz bir yapıya soktuk" dedi."Bugün genlerle oynanır gibi, maddenin yapısında değişiklik yapıp maddeye hakim olabilirsek, amacımız onun yapısını istediğimiz şekilde yönlendirebilmekti" diye konuştu.Cevizoğlu''nun, "Bu enerjiyi nerede kullanabiliriz?" sorusuna Prof.Dr.Çoban, her yerde kullanılabileceğini, su ısıtma ve termik santrallerde kullanılabileceğini, bu enerjiyle soba yakılabileceğini hatta binaların çimentosunun içine katılabileceğini kaydetti."
Lazer ve Fizik Alanında Araştırmacı-Mühendis Şükran Can, İstanbul''dan birilerinin araya yakın bir arkadaşlarını koyarak, "Ceviz Kabuğu Programına çıkmayın.Bunları açıklamayın. Kaç milyon dolar istiyorlarsa veririz" diye haber gönderdiklerini açıkladı. Bu kişilerin niyetlerinin Türk toplumun moralinin bozulması olduğunu söyleyerek, "Yeter ki Ceviz Kabuğu Programına çıkılmasın bu teknolojik gelişme Türk toplumuyla paylaşılmasın" olduğunu kaydetti. Bir izleyicinin "Türkiye''de suyla çalışan araba bulan biri de vardı ama buluşunu açıkladıktan sonra kendi ülkesinde İstanbul''da bir otel odasında ölü bulundu aynı şekilde bir olaya kurban gitmekten korkmuyorlar mı?" sorusu üzerine Can, "Şimdi o dönem bitti.Size bir bavul dolar getiriyorlar.Bu işi bırakın, buna karşılık zararlarınızı karşılayalım, sessiz kalın. Gidin tarımla uğraşın diyorlar" şeklinde konuştu. Cevizoğlu''nun, "Neden milyon dolarları reddettiniz?" diye sorması üzerine Can, daha önce de bulduğu bir kamera için Almanya''da da 23 milyon doları reddettiğini belirtti.Toprağın altını gösteren kamera Can, bu kameranın mayın için tasarlandığını ve toprağın 30 cm altını göstermeyi hedeflediklerini kaydederek, "Bu kamera x-ray saçmadan, asker hem koşacak hem de önündeki mayını görebilecekti.Aynı zamanda terör zamanında canlı bombaların tespitinde karşıdakini şüphelendirmeden gösterecek düzeyde olacağını belirtti.Japonya''daki bir arkadaşlarının da bunu bir chip haline getirdiğini belirterek ileride daha da geliştirmeyi hedeflerini" vurguladı.Bu kameranın x-ray saçmamasının çok önemli olduğunun altını çizen Can, "Bu kamerayı Amerika''da kullanan birliklerin diz kapaklarında, eklem yerlerinde kanser görüldüğünü söyleyerek, MAM (Marmara Araştırma Merkezi) ve dünya çapında iki mikrodalga uzmanı bu kameraya aynı olumlu sonucu verdi" diye konuştu. Uçakları görünmez yapan boya Can, "Türk Silahlı Kuvvetleri''nden radyasyon emen bir boya yapabilir misiniz?" diye bir öneri geldiğini belirterek, "Biz de öyle bir boya yaptık ki, Birimizden birine bir şey olursa, diğerinden alacağı bilgiyle bunu yapamasınlar diye, bazı konularda bazı bilgileri birbirimizden dahi gizliyoruz.Eğer bu boyayı bir uçağın üzerine sürerlerse radar bu uçağı algılayamaz.Bu boyayla metalleri kaplayarak havaalanındaki x-ray cihazından geçtiği zaman cihaz bunu algılamıyor" dedi.

0 Yorum:

Internet Siteleri ve Teknoloji haberleri SABAH

TurkTekno.Net

En yaratıcı ve en iyi web sitelerini kimler yapıyor?