20 Şubat 2008 Çarşamba

Wikia Search Yeni Wiki Arama Motoru


Yeni Wiki Arama Motoru; Wikia Search :

Wikipedia insana mal olmuş bilgilerin tamamına bedava erişim sağlamak felsefesi üzerine kurulmuş internetin en büyük ansiklopedisi. Hatta ansiklopediler birliği de demek mümkün. Çünkü birçok dilde wiki mevcut.
Wiki'leri sadece gönüllüler yazıyor.Wikipedia bedava erişime ve reklam almamasına rağmen nasıl para kazanıyor? Wikipedia özgür ansiklopedi kar amacı gütmeyen ve bağışlar ile ayakta duran bir organizasyon. Reklam almıyor, çünkü inandırıcılıkve tarafsızlığı kalmıyacağına inanıyor.
Wiki, 7 Ocak 2008 de Wikia Search adındaki wikia arama motoru ise değişik bir ticaret modeli üzerine kurulu: Wiki Arama'da gönüllülük işi yok, Google AdSense modeliyle reklam alınacak bir arama motoru da diyebiliriz. Böylelikle sadece bağışlar ile ayakta duran bir ansiklopedi olmaktan kurtulacağı düşünülüyor.
Wikia search , açık kaynaklı wiki arama motoru için çalışmalara ve tanıtımlara başladı. Şu anda wiki aramanın ALFA (alpha) versiyonu yayında. Ve wikia search alfa hakkında denemeler ve geliştirme çalışmaları yapılıyor.Wikia arama motoru daha iyi süzülmüş, kaliteli arama sonuçlarını hedefliyor.
Wiki arama motoru wikia search'in konsepti; topluluk portalı tarafından güvenilirliği kanıtlanmış, açık, şeffaf ve kamuya açık bir arama motoru olmak. Wikia search yönetimi alfa sürüm arama motoru sonuçlarının şu an için pek tatminkar olmadığını, fakat ilerleyen haftalarda bunun daha da iyileştirileceğini, henüz çözümlenmemiş sorunlara rağmen wiki arama motorunun popülaritesinin arttırılması için sık kullananlara eklenmesini ve sık sık ziyaret etmemizi istiyor.
Wikia Arama sonuçları sayfasında alternatif olarak aranan kelimeler ile ilgili kişiler de çıkıyor. Örneğin Avukat kelimesini ararsanız size Wiki topluluk portalı yaması olarak görünen mini makaleler (mini articles) ile çok aranan terimler hakkında bilgiler de barındırıyor. Arama sonucunuza uygun makale varsa, o bölümden ulaşabiliyorsunuz. Eğer ilgili bir makale yoksa, makaleyi isterseniz siz yazabiliyor veya katkıda bulunabiliyorsunuz.
Bazı kullanım kolaylıkları:
  • Kısa tanımlar
  • Benzer kelimeler
  • Resimler
  • Alternatif terimler
  • Sorular
  • Şunu mu aradınız? yol göstericisi.
Wikia arama motoru, sayfalarına hata rapor linkleri koyarak, wiki arama motorunun optimizasyonu için kullanıcıların yorumlarını bekliyor. Kullanıcıların da katkısını küçümsemeyen wikia search, yorum, eleştiri ve önerilerde bulunurken, açık, objektif ve anlaşılır bir şekilde destekte bulunmak isteyenleri davet ediyor. Uzun bir çalışmanın ürünü olan ve geleceğin arama motoru olarak düşünülen wiki arama motoruna bilgi ve önerilerinizle destek olabilirsiniz.
Wikia Search Arama Motorunun Prensipleri : Geleceğin internet arama motorunun prensipleri şunlar üzerine kurulu :
  1. Şefaflık - Arama motoru Sistem ve algoritmalarının açık kaynaklı olması ve açık API'ler.
  2. Topluluk - Herkesin katılımının çeşitli şekillerde sağlandığı, güçlü sosyal ve toplumsal bir yapı
  3. Kalite - Gelişmiş uygun ve doğru arama sonuçları sayfları ve tecrübeye dayalı arama sonuçları gösterimi.
  4. Gizlilik - Kişisel veya Bireysel Hayatın gizliliği prensibi dahilinde, özel bilgilerin depolanmaması ve kimseye iletilmemesi.
Not: Bu yazının telifi http://sitelerimiz.blogspot.com sitesi olup, direk ve doğal link verilmek suretiyle kullanılması gerekmektedir.

0 Yorum:

Internet Siteleri ve Teknoloji haberleri SABAH

TurkTekno.Net

En yaratıcı ve en iyi web sitelerini kimler yapıyor?